Kesäkurpitsan kuivaus - Kuvasa kuivattu kesäkurpitsa
Gourmet Reseptit Säilöminen

Kuivattu kesäkurpitsa – Kesäkurpitsan kuivaus

Kesäkurpitsa on kostea vihannes, joka ei käsittelemättä säily mahdottoman pitkiä aikoja. Pienenkin kesäkurpitsan siemenet alkavat kehittyä poiminnan jälkeen, ja jos kesäkurpitsaa säilytetään kauan, alkavat siemenet vähitellen erottua muusta kurpitsamassasta omiksi pähkylöikseen.

Kesäkurpitsan kuivaus pysäyttää oivallisesti tämän vanhenemisen ja säilöö suuren osan kesäkurpitsan mausta ja tärkeistä ravintoaineista pieneen, kuivaan ja ennen kaikkea säilyvään tilaan.

Kuivattu kesäkurpitsa soveltuu käytettäväksi samaan tapaan kuin vaikka kuivatut sienet tai makaronit. Kun sitä lisää kuivana sopivan määrän kastikkeeseen, pehmenee se nopeasti antamaan mukavan suutuntuman.

Kun kuivuriin asettaa ritilällisen kesäkurpitsaa…
Kuivattu kesäkurpitsa - Kesäkurpitsan kuivaus
…on se yön jälkeen muuttunut pellilliseksi lastuja.

Kuivatusta kesäkurpitsasta voi tehdä hyvin myös makaroonilaatikon tapaista ruokaa, ohje tähän tulee lähiaikoina.

Kesäkurpitsan kuivaus

  1. Pese halutessasi kesäkurpitsa. Joskus kesäkurpitsan päällä saattaa olla multaa tai muuta tuotantoketjussa tullutta epäpuhtautta pieni määrä.
  2. Pilko kesäkurpitsa ohuehkoiksi siivuiksi. Kokemukseni mukaan noin 0,5cm viipaleet kuivuvat sopivan rapeiksi ja säilyviksi kohtalaisen nopeasti.
  3. Asettele kesäkurpitsan palat / viipaleet uunipellille tai kuivurin ritilälle. Viipaleet saavat hieman koskettaa toisiaan tai olla osittain päällekkäin, koska kuivuessaan ne vääntyvät ja irtoavat toisistaan.
  4. Kuivurissa viipaleet kuivuvat sopivasti ”yön yli” tehosta riippuen. Uunissa 50-70 asteen lämpötilassa suunnilleen samassa ajassa, kunhan ilman vaihtuu eli luukku on hieman raollaan. Jotkin uunit eivät lämmitä jos luukku on auki, joten tämä tulee huomioida kun uunikuivausta suunnittelee.
  5. Poista kuivat viipaleet ritilältä tai pelliltä ja säilytä esimerkiksi kannellisessa lasipurkissa.

Huomaa, että viipaleiden tulee olla täysin kuivia jotta ne säilyvät. Kuiva ohut kesäkurpitsaviipale räsähtää rikki väännettäessä.

Millaisina palasina kesäkurpitsa kuivuu parhaiten?

Kesäkurpitsan kuivuessa kosteus poistuu parhaiten ja pääasiassa leikkuupinnan kautta, joten kesäkurpitsaa kuivaukseen leikattaessa tulee kiinnittää huomiota leikkuupinnan ja kuoren suhteeseen.

Nopeiten kesäkurpitsojen leikkaus kuivausta varten onnistuu mielestäni niin, että kurpitsat leikkaa noin 0,5cm paksuisiksi pyöreiksi viipaleiksi. Eli pätkii kesäkurpitsan puolen sentin pätkiksi.

KEsäkurpitsan viipaleet kuivuvat hyvin
Kesäkurpitsan leikkaus on hyvä tehdä kuivausta varten puolen sentin viipaleiksi.

Näin leikkuupintaa tulee paljon suhteessa kuoreen, ja koska viipale on ohut, myös kuivuminen on kohtalaisen nopeaa.

Kesäkurpitsassa on yli 80 prosenttia nestettä, joka poistuu kuivauksen yhteydessä.

Olen kokeillut kuivata kesäkurpitsaa erilaisina paloina, ja keräsin oheiseen taulukkoon parin vuorokauden kuivauksen aikana tulleet tulokset.

Palan muotoMärkäpainoKuivapainoPoistunut vettä gPoistunut vettä %
Pyöreät viipaleet, 0,5cm paksuus1570 g100 g1470 g94 %
Suikaleet, pitkittäin1630 g120 g1510 g93 %
Viipaleet 1/41520 g100 g1420 g93 %
”Kakun palat”1510 g100 g1410 g93 %
Epämääräiset sekalaiset1630 g 130 g1500 g92%
Erilaisten pilkontamuotojen vaikutus kuivumiseen ja lopulliseen painoon.

Kuten taulukosta huomaa, pilkottujen palojen muodolla ei ollut loppujen lopuksi suurta merkitystä siihen, kuinka paljon vettä kesäkurpitsoista poistui kuivauksen aikana. Kuivumisnopeuteen vaikutus oli pieni niin, että mitä enemmän leikattua pintaa, sitä nopeammin palat kuivuivat.

Palat on siirretty välittömästi kuivauksen jälkeen lämpiminä tiiviiseen muovipussiin, joten ne ovat ”niin kuivia kuin mahdollista” punnitushetkellä.

Vaa’an askellus on kymmenen grammaa, joten ylläoleva taulukko ei tietysti ole aivan laboratoriotarkkuutta, mutta suurimpaan osaan tiedonjanoa se soveltuu mainiosti.

Kuivatun kesäkurpitsan säilyvyys

Kuivattu kesäkurpitsa säilyy sellaisenaan tiiviisti pakattuna ja kuivana käsitykseni mukaan useita vuosia. Koska kuivatussa kesäkurpitsassa ei ole vettä, ei homeella ole mahdollisuuksia kasvaa ja pilata tuotetta.

Jos kuivattua kesäkurpitsaa säilyttää avatussa pussissa, imee se vähitellen ilmasta kosteutta ja ”nahistuu” tai pehmenee, mutta se ei välttämättä tarkoita että kosteus kuitenkaan nousisi niin korkealle että tuote voisi alkaa pilaantua.

Kuivatun kesäkurpitsan käyttö

Kuivattua kesäkurpitsaa voi lisätä ruokaan kuivattujen sienien tapaan. Antamaan makua ja rakennetta. Kesäkurpitsa on kohtalaisen huokoista, joten se imee nestettä itseensä nopeasti eikä vaadi pitkää kypsennysaikaa. Kuten ei tuoreenakaan.

Kuvattua kesäkurpitsaa voi myös nauttia sellaisenaan, kunhan muistaa, että se on hyvin tiivistä tavaraa eikä sitä välttämättä kannata kerrallaan rouskuttaa montaa sataa grammaa.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *